The winter is cummin’…

on

M-am coborât din înaltul patului c-o presimțire urâtă. Cu sufletul la gură am dat draperia grea la o parte și când mi-am aruncat o privire în balcon, instantaneu m-a și lovit damblaua. Rahat! Au avut dreptate, bagă-le-aș, cu vremea lor! Dar ce să vezi, crezi c-am avut parte de vreun moment de liniște ca să mă adun și io nițel? Da de unde, în loc să mă lamentez în surdină la o cafea și la o țigară, alarmat m-am repezit să-i smulg motociclistului din mine katana cu care tocmai ce se pregătea să-și scoată mațele. Pana mea, a nins și la noi un pic și tu repede, vrei să-ți faci seppuku?! Marș în bucătărie și vezi ce le gătești azi fetelor, pizda mă-tii de smiorcăit!”

Trăgeam țoalele pe mine mașinal fără nici cea mai mică idee despre cam ce aș vrea să gătesc. Las, că văd eu la Mega; hotărăsc în funcție de ce găsesc. Îmi sărut soția, iau cheile mașinii și dau piept cu nebunia de afară. Ajung la destinație, iau un cărucior și imediat ce pășesc pe ușă îmi și pică ochii pe un morman de mango supercopt, uriaș, tras la casolete individuale și asta mi-a trezit instantaneu demonii: Desigur… he he he…  fuck snow, (nu Jon Snow, că ăla-i fratili meu, pupa-i-as reînvierea) ci mă refer la neaua de afară. Pe aia s-o fută câinii iar eu am s-o sfidez gătind “Pui cu Mango și Curry!”. Fetele mele sunt înebunite după preparatul ăsta. Spre surprindere mea, până și mofluza aia mică. Yoo-hoo!”

Ajung acasă într-un suflet, scot carnețelul meu cu rețete, deschid “leptopul” pe youtube, caut “Kaliyon Ka Chaman” și hit it!

Rețeta a fost pescuită de pe net în urmă cu vreo doi ani și vă jur că n-am alterat-o prea mult, lucru pe care, de regulă îl fac din obișnuință (nu mă pot abține), așa că dac-o preparați numai și urmând rețeta “as is”, adică 1:1, o să pricepeți rapid de ce e un succes cam peste tot pe unde se servește.

Ingrediente

  • 2 Linguri Ulei Vegetal
  • 1 ceapă mare albă, tocată cuburi mari
  • 1/2 ardei gras roșu, tocat cuburi mari cât ceapa
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 Linguri de ghimbir ras
  • 2 Linguri de praf de curry, galben
  • 1/2 Linguriță de “Chimion” praf
  • 2 mango, curațate și cuburi,
  • 2 Linguri de oțet alb de calitate
  • 400 ml de lapte de cocos
  • eu am folosit trei piepți de pui, dezosați și fără piele, tocați în bucăți de 4×4 cm
  • 200 gr stafide
  • Sare și piper
  • Coriandru/Pătrunjel pentru servire

Mod preparare:

1 . Încălzește uleiul într-un wok la foc mediu. Adaugă ceapa și ardeiul gras și amestecă până se-nmoaie, în jur de 5 minute. Adaugă usturoiul și ghimbirul și lasă-le timp să se “împrietenească”, cam un minut-două. Adaugă curry-ul și chimionul și lasă-le și pe astea nițel la foc. Mirodeniile astea s-ar putea să mai fure din ulei așa că dacă este cazul, adaugă înc-o linguriță de ulei ca să nu se lipească de fundul tigăii.

2  Adaugă oțetul, laptele de cocos și unul din cei doi mango. Adu tigaia la punctul de fierbere apoi coboară temperatura sub punctul de fierbere și lasă tigaia să fiarbă la foc mic în jur de 15 minute. Amestecă din când în când. După cele 15 minute ia tigaia de pe foc, varsă conținutul în blender, transformă totul în puree apoi vars-o la loc în tigaie și pune-o la loc pe foc mic.

3  Adaugă bucățile de pui și stafidele, acoperă wok-ul și gătește-le vreo 8-10 minute. Ideea e ca puiul să fie bine făcut și moale.

4 Adaugă și celălalt mango, tocat bucăți, amestecă și lasă să fiarbă la foc mic. Dacă e prea dulce mai adaugă oțet, dacă nu e dulce, adaugă puțin zahăr. Fierbe orez, Jasmine ar fi de preferat pentru că este pufos și se pretează la preparatele orientale. Pătrunjel sau coriandru și dă-i bice că e absolut delicios… Mi s-a cam fâlfâit de plating așa că asta e ce le-am servit io azi.

Leave a Reply