Pfir… Pf… Pfirsich..ku… kuchen… draci!… Chec cu piersici

on

 

IMG_20160628_175621

De regulă, fug ca dracul de tămâie când vine vorba de torturi, checuri sau patiserie fină pentru că, deși mă simt în largul meu la cratițe, când se ajunge la preparat dulciuri efectiv mi se face lehamite. E suficient să-mi amintesc de blatul mobilierului manjit cu de toate, de cântar, de măsurile de tot felul, de site murdărite, de praf de copt, de gelatina pusă la inmuiat, de tonele de vase murdărite, de făina împrăștiată peste tot, de zaharul pudră ajuns pe față, de spatule, de lichidele lipicioase, de untul consumat la greu, ba rece, ba topit, de făcăleț umplut de respect și de toate cele, de teluri de bătut ciufulite bine, scăpate ca din tranșee… bleah… ca să nu mai pomenesc de cum ajunge șorțul meu. Și dacă chiar doresc s-o las baltă și să dau bir cu fugiții, tot ce trebuie să fac e să-mi imaginez chipul drăcușorului de mezină ițit prin ușa crăpată a bucătăriei fix într-un moment ca ăla. Dacă mă surprinde cu mâinile înfipte în bolul cu făină, gata, tot haosul descris mai sus capătă proporții apocaliptice. “Lasă, mai bine fără” îmi tot spun eu dar odată la câteva luni parcă…parcă

………………………………………………….

Azi n-am băgat nimic în oală. Azi am băgat la cuptor. Adevărul e că nu-mi găseam locul și cum deschideam eu sertarele din bucătărie în căutare de belele, am dat peste doua borcane cu compot de piersici. Hmmm… De ce nu? Nu-i așa de complicat. Mi-am scos repede din caiet rețeta pescuită de mult de pe net, de la o gagică, și mi-am suflecat mânecile.

Pfirsichkuchen sau “chec cu piersici”, ca s-o n-o mai zguduim prea mult;

Nota bene: gramajele de mai jos sunt conversii aproximative din “cups” americane. Eu am măsuri de toate națiile și nu m-am prea sinchisit de aspectul ăsta dar pentru curioșii care vor s-o încerce am să fac un efort.

Ingrediente:
prăjitura
  1. 1-1/2 cups (200 gr) făină albă
  2. 3/4 cup (100 gr) zahăr
  3. 2 lingurițe de praf de copt
  4. 1/2 linguriță sare
  5. 1/8 linguriță (16 gr) nucșoară – eu pun mai puțin pentru că e puternică
  6. 1/4 cup (60 gr) unit rece, tăiat bucățele mici
  7. 1/2 cup (120 ml) lapte integral
  8. 1 ou
  9. 1 borcan mare (825 g) jumatăți de piersică, scurse bine și tăiate 1/2-inch (1,4 cm) grosime

crema de deasupra

  1. 1 cup (240 ml) smântână de gătit
  2. 2 lingurițe de făină
  3. 1/2 cup (120 gr) zahăr
  4. 1 ou
  5. 1 linguriță de extract de vanilie sau semințele unei teci de vanilie
  6. Un varf de sare

preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 400˚F (200 C)
  2. Combină făina, zahărul, praful de copt, sarea și nucșoara intr-un bol si amestecă-le bine c-un tel
  3. Adaugă untul rece și încorporează-l c-un mixer până transformi făina în “firimituri”
  4. Într-un bol mic amestecă laptele și oil apoi toarnă amestecul peste făină și încorporează-l bine de tot.
  5. Unge bine o formă și distribuie aluatul în interiorul formei.
  6. Aranjează fructele după cum te taie capul și aruncă forma în cuptor pentru 15 minute
  7. Între timp prepară apucă-te de crema de deasupra. Într-un bol mic amestecă smântăna de gătit cu făina, oul, un vârf de sare și semințele de vanilie.
  8. Scoate forma din cuptor, toarnă deasupra crema preparată, coboară temperatura la 170 celsius și bag-o la loc pentru 35-40 minute sau până trece testul cu scobitoarea
  9. Când prăjitura se separă de marginile formei și marginile sunt crocante înseamnă că e gata. Las-o 15 minute să se răcească, scoate peretele vasului și așreaptă să se răcească complet apoi dă cu zahăr pudră.

………………………………………………………………..

E un chec moale și “umed”, nici dulce, nici acru, numai potrivit la gust. E mișto cu înghețată de vanilie, cu frișcă, poate cu fructe de pădure… fiecare după cum poftește. Dacă aveți vreun plictis, și ingredientele, desigur, de ce nu?

VASE MURDĂRITE:

De o chiuvetă cu ochi. Am șantajat-o-o pe cea mare cu privarea de bani de buzunar și am scăpat basma curată.

 

Leave a Reply