Un cocoșel, madam? Da, da’ numa’ dupa mult vin.

Azi am fost in mana. Am deschis frigiderul si ce sa vezi? Sotia a cumparat o casoleta cu un piept de curcan. “Iar prajeala? Si pe deasupra mai e si fad” zic eu frecandu-mi barbia nerasa de trei zile.

Bref : Mi-am dat jos barba dupa, stiu eu… sa fie vreo 6 ani?… Poate mai mult… ma rog, ideea e ca mi-am dat-o jos IMPROMPTU pe la 2 dimineata, la vreo juma de ora de cand ma bagasesm in pat. M-am zvarcolit ce m-am zvarcolit eu pe sub patura si am realizat ca nu mai pot trai nicio secunda in plus cu pilozitati pe fata asa ca m-am ridicat, hârșt, hârșt si wow, aveam fata ca un cur de bebelus. Deci, asa arat?… Stiu, don’t ask..

Revin… Cine sare in ajutorul meu? James Martin … “And, one of my favourite dishes, Coq au vin!” aud eu cum vorbea el din televizor. Exact! Stiam si eu reteta. Bine, nu-i cocoș si nici macar pui, e curcan, dar pana la capat si asta tot pasare e, n’est pas?

Nici  nu m-am mai uitat la el, stiam exact ce trebuie sa fac, French style.

Tai carnea in bucati mari, o presari cu nitica faina, o prajesti pana se face misto pe toate partile si o scoti din oala. Adaugi o ceapa in locul ei, tocata mare, presari niste sunca sau slanina afumata peste ea, le perpelesti bine apoi reintroduci bucatile de pui si le acoperi de tot cu vin rosu. Pui tot felul de frunze si frunzulite ca-n Franta; iti imaginezi cam ce au ei prin dosul caselor lor provensale (rozmarin, cimbru, busuioc, dafin..de toate cate putin) ii pui capacul la loc si-i dai foc mic vreo ora.

Toci niste ceapa rosie, nu multa, o pui intr-o tigaie si o acompaniezi cu ciupercute de dimensiuni cat mai mici, proaspete – daca se poate – si le sotezi pana devin transparente (bucatelele de ceapa) si aurii (ciupercutele). Sare si piper apoi ridici capacul oalei cu bucatile de pui si golesti tigaia cu ciuperci in ea. Mai adaugi o bucatica de unt si pui capacul peste ele cam juma de ora.

Pui de un piure de cartofi, moale si unctous, plin de calorii disociate de orice fel de bun simt si-i dai bataie cu vin rosu langa. Simplu, rustic, tipic frantuzesc, absolut delicios…

IMG_20160624_183723

Deranj in bucatarie:

De vreo doua chiuvete. Am gatit si am dat bir cu fugitii invocand dureri atroce in mana operata…

hai, bon appétit domnilor…

Leave a Reply