“Dar ouăle en cocotte cu pireu de ciuperci în ceşcuţe?” – Maestrul si Margareta

on

 

Staub-Cast-Iron-Oval-Dutch-Oven-II-11037

Heavy weight category: Cocotte

Tot urmarind emisiunile de pe Paprika am tras concluzia ca nu exista nicio casa respectabila fara o cocota in bucatarie, Cocotte, mai en française. Ho, nu sariti asa ca nu vorbesc de o doamna cu moravuri usoare obligatorie in bucataria Dvs… desi… hmmm… mda… ci de o biata oala cu numele asta. Nu stiu de ce-i zice asa, Dzeu, poate, insa asa e cunoscuta in lumea bucatarilor si cu asta basta.

“Dar ouăle en cocotte cu pireu de ciuperci în ceşcuţe?” citeam eu candva, oho, acum 500 de ani pe cand eram copil, din Maestrul si Margareta si-mi curgeau balele imaginandu-mi specialitatea asta culinara super exotica in fel si chip. E inutil sa va povestesc cat de incurcat am fost de raspunsurile capatate la intrebarea “ce e aia o cocota?”… Acum stiu. Stiu de mult insa acum m-am decis sa-mi iau si eu pentru ca m-am saturat de agitatia care domneste in jurul meniurilor mele diurne. Vreau si eu sa arunc ce e de aruncat in oala si sa trandavesc trei ceasuri in pace si liniste.

Cocotte e un vas adanc, de regula de forma rotunda (exista si ovala), de toate dimenisunile, adica de la una cat o cescuta de cafea pana la ditai hurdubaia, obligatoriu cu capac, din fonta turnata (originalul) sau din ceramica si-n ambele cazuri emailate pentru protejarea vasului de acizii din mancare.

Cica daca esti un fan al gatitului lent, natural si sanatos, al prezervarii tuturor aromelor si vitaminelor din ingrediente, apai o cocotte e un absolut must in arsenalul din dotare. E ca la fel de serios precum sunt si rachetele balistice intercontinentale din arsenalul patriei cand te pui pe evaluat ustensilele din bucatarie.

“Form follows function” este valabil si la cocotte. Capacul drept cu marginile ridicate serveste pe post de suport pentru alimentele ce trebuie tinute la cald, pentru apa daca se doreste ridicarea umiditatii sau pentru carbuni daca se cauta obtinerea de temperaturi vulcanice in oala, deci, totul e gandit la el. Exista si vase cocotte decorative. De ce? De laudat, d-aia! Mai, nu-i prea condamn ca sa fiu sincer, pentru ca un cocotte adevarat din fonta si asa costa serios de mult, asa ca daca tot ai spart pusculita si ti-ai tras asa ceva, ia si tu unul macar”mai de scandal”, ca sa vaza toti fraierii ce gusturi alese ai si de cat banet dispui. Decorat cu porcusori tolaniti pe legume, cu pui cracanati… got the idea, cu de toate. Ma rog, fiecare cu gusturile sale. Mie-mi plac clasicele cu colorit indoliat. Adica negru anti-jeg, domle’. Muncesc si ma stresez mai putin.

Pot-au-feu-en-cocotte-184688

Deci, daca aveti banii pentru asa ceva, nu ezitati si luati-va si voi. Macar una mare, daca nu si cateva mai mici. Care nu are bani sau chef de cocotte din fonta, luati-va d’alea in carne si oase, eu nu v-as condamna deloc, cu un singur amendament, insa, eu unul m-as asigura ca stie naibii sa gateasca.

Leave a Reply