You Only vruum vruum Twice

In 1967 aparea al cincilea spy film din seria James Bond si totodata al cincilea consecutiv in care Sean Connery interpreta rolul celebrului agent MI6. Ce ma face sa-l particularizez tocmai pe acesta, dintre toate celelalte, este ca in acest film, pe langa groaza de prostioare adorabile atat de specifice seriei si perioadei mentionate, se adauga un detaliu pe care eu il gasesc atat de bizar si de neverosimil incat si acum stau si ma gandesc ce Dzeu o fi fost in mintea scenaristului cand si-a dat acordul asupra lui: un caucazian de 187cm inaltime si c-un ditai boschetele pe piept se deghizeaza in japonez si, culmea, niciun japonez nu se prinde. Este hilar cand te gandesti cat de naivi erau oamenii pe atunci. Absolut superb. Bun, o sa va intrebati ce are sula cu prefectura si ca ce cauta un supus al Majestatii Sale si japonezii, aici, pe pagina cu motocicletele. Aveti putintica rabdare ca va explic acusica.

Daca industria moto británica domina Europa pana prin 1955-1960, la nici doi ani dupa filmul cu James Bond despre care va vorbeam, japonezii le intorc favorul britanicilor lansand pe piata modelul Honda CB 750, un raspuns de-a dreptul poetic la mistoul servit in film: o japoneza deghizata in “caucaziana”. Modelul amintit avea sa dea lovitura de gratie lui Norton si BSA, si asa subrede iar pe Triumph avea sa-l bage in comatoza incet pana spre 1983 cand, intr-un final, i se scot aparatele din priza si i se emite certificatul de deces.

 

1969-honda-cb750-4w

Honda propunea modelul CB750, cu o lungime de 2200mm, cu inaltimea seii la 790mm, greutate 233kg (wet) si 218 (pisata si cacata), cu motor, mai intai SOHC si ulterior  DOHC cu 4 cilindri in linie (air-cooled), cu frane disc fata net superioare, cu viteza maxima de 201 km/h si c-o tinuta de drum exceptionala in raport cu orice se producea in Europa, adica ceva cu muult mai bun decat ce li se oferise iubitorilor de doua roti pana la momentul respectiv. Cu alte cuvinte, le-a ras in nas tuturora si i-a lasat intr-un nor de praf. Sayonara s-un praz verde. Si cand te gandesti ca in urma cu numai 19 ani Honda producea biciclete cu motor, este cu atat mai de admirat.

Anyfuck, timpul trece, se asterne praful peste poveste si cativa nostalgici, niste baieti care au refuzat sa moara de mana viespilor, a globurilor disco, a funk-ului, a chilotilor de baie cu talie inalta asortati la jambiere si ai tulburatilor ani 90, undeva pe la trecerea in noul mileniu, ne propun o reparatie morala (zice-tii tribut, daca vreti) adusa defunctei industrii moto britanice prin “cuțitărirea” modelului ucigas (CB750) in motocicleta-perioada beatnik. Pe scurt, ne “vand” o nipona deghizata in britanica. Fiabilitate nipona si look retro britanic chic. Best of both worlds.

 

Optiunea lor a fost lesne de inteles. La vremea la care pionierii cafe ne propuneau noua reteta, CB-urile de pana in 1985 erau deja “fumate”, depasite tehnic, numa bune de casat si cum zaceau cu milioanele imprastiate pe peste tot prin lume, de piese nimeni nu-si facea griji, preturile erau mici asa ca n-aveau nimic de pierdut. Oricine c-un buget de doi lei putea deveni hip peste noapte. 1 + 1 = 2. Brusc, cafe-ul au devenit un must have! Ca si-n anii 50, toti misfit-ii, toti hipsterii, toti cei c-un strop de sange de rebel in ei si-au dorit una iar Miscarea Cafe a cunoscut un reviriment atat de puternic incat a atras atentia pana si industriei moto care s-a conformat filosofiei si a inceput rapid sa produca asa-zisele “cafe-uri de casa”, motociclete “construite pe genunchi”, dar in serie. Intre timp trebile s-au mai schimbat cate putin in sensul ca motocicletele fabricate pana in 1980 au devenit foc de scumpe iar piesele pentru ele se fabrica pe bani grei si, in unele cazuri, rar de tot, asa ca-ti trebuie un buget serios daca te gandesti sa faci un pas in sensul asta, maine, par example… Odata cu valva creata-njurul miscarii, cafe-ul a incetat sa mai fie motocicleta saracului. Acum una “custom” se produce cu cec in alb si tin-te bine de bracinari pentru ca s-ar putea sa-i pierzi la “impactul” cu nota de plata…

1981-CB750-Hoang-2 1992_Honda_CB750_Nighthawk_Walking_Dead_Classified_Moto_Moto-Mucci (6) CB750-Singletracker-side honda-cb750-motohanger

si cu voia Dvs, ma bag si eu in seama cu dansa…

IMG_00000195

… va urma…

Leave a Reply