Ein tausend neun hundert acht und dreißig

Cronologie:

La 5 Ianuarie ’38 s-a nascut regele Juan Carlos al Spaniei, pe 12 Austria recunostea guvernul lui Franco.

La 4 Februarie ’38 Hitler preia fraiele Wehrmacht-ului si-si instaleaza oamenii in functiile cheie, pe 11 Regele Carol al II lea numeste premier pe Patriarhul Miron Cristea, pe 12 Imperiul Soarelui Rasare refuza sa divulge datele despre flota sa la cererea US si a Marii Britanii, pe 20 Anthony Eden demisioneaza din functia de Ministru al Afacerilor Externe acuzandu-l pe premierul N. Chamberlain ca face ochi dulci Germaniei, tot pe 20 Hitler cere autodeterminarea populatiei germane din Austria si Cehoslovacia, pe 27 Marea Britanie si Franta recunosc guvernul lui Franco.

La 2 martie ’38 in Uniunea Sovietica incep marile procese impotriva unor lideri marcanti, pe 3 Standard Oil descopera de petrol in Dhahran, Arabia Saudita, pe 9 Cancelarul Kurt Schuschnigg sfideaza Partidul Nazist si cere independenta Austriei, pe 12 Germania invadeaza Austria si sustine ca-i Black Friday si ca vine la oferta cu o buna bucata din Cehoslovacia, pe 17 Guvernul polonez da un ultimatum celui Lituanian cerandu-i sa restabileasca de urgenta legaturile diplomatice intrerupte cu ceva timp in urma, pe 18 Presedintele Mexicului nationalizeaza companiile petroliere americane si britanice, pe 19 Lituania accepta ultimatumul de pace al Poloniei, pe 24 Statele Unite solicita puterilor mari sa accepte refugiatii din calea nazistilor, pe 26 H. Goering avertizeaza toti evreii din Austria sa plece, pe 27 Statele Unite refuza sa mai cumpere argint mexican ca represalii pentru nationalizarea companiilor americane de petrol. Uf, bogata luna!

La 6 Aprilie ’38 America recunoaste anexarea Austriei, pe 9 trupele franceze inabusa in sange o revolta in Tunisia si 122 de oameni mor, pe 10 Germania anexeaza Austria oficial, pe 19 Franco declara victoria in Razboiul Civil, pe 23 germanii din Regiunea Sudeta cer autoguvernare

La 3 May ’38 se inaugureaza Lagarul de Concentrare de la Flossenburg, tot pe 3 Vatican recunoaste guvernul lui Franco, pe 12 Laboratoarele Sandoz fabrica LSD-ul, pe 17 Congresul US aproba intarirea flotei, pe 26 un comitet interdepartamental US ingepe nunca de depistare a actiunilor subversive in State.

La 17 Iunie ’38 Japonia declara razboi Chinei, pe 22 Joe Louis il bate mar pe Max Schmelling.

La 4 Iulie ’38 Frata incheie cu Turcia un tratat de prietenie, pe 6 iulie delegatii a 32 de natii se intalnesc sa discute problema emigrantilor evrei din Germania si Austria, pe 14 Mussolini publica un manifest anti evreiesc si anti african, intocmit de oamenii de stiinta italieni, pe 22 iunie Al III-lea Reich emite carti de identitate speciale pentru evrei, pe 24 se inventeaza cafeaua solubila.

La 28 August ’38 Lagarul de concentrare Mauthausen din Austria devine operational.

La 1 Septembrie Mussolini anuleaza drepturile civile ale evreilor italieni, pe 12 Hitler sustine un speech la Nuremberg prin care cere autodeterminarea germanilor din Regiunea Sudeta, pe 15 Neville Chamberlain il viziteaza pe Hitler la Barlogul Lupilor unde se tine o conferinta, pe 21 Winston Churchill condamna anexarea Cehoslovaciei, pe 25 Roosevelt cere negocieri urgente intre Hitler si presedintele Cehoslovaciei pe subiectul Regiunii Sudete, pe 26 Hitler trimite un ultimatum Cehoslovaciei, pe 27 avocatilor evrei li se interzice practicarea meseriei in Germania, pe 27 Liga Natiunilor declara ca Japonia ca agresor impotriva Chinei, pe 29 liderii Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Italiei parafeaza Intelegerea de la Munchen permitand anexarea Regiunii Sudete (de parca era a lor). Hilare sunt rapoartele Serviciilor Secrete britanice care consemneaza cu toata seriozitatea ca in timp ce premierul N. Chamberlain facea gargara despre cata pace o sa fie in lume multumita agreement-ului semnat, Hitler ii desena silueta pe carnetelul aflat in fata sa, ilustrandu-l c-o umbrela infipta in cur dedesubtul cuvantului “arschloch” (gaoaza), pe 30 Chamberlain din usa avionului flutura documentul in fata presei declarand satisfacut “I believe it is peace for our time.”

La 1 Octombrie ’38 Germania anexeaza oficial Regiunea Sudeta, pe 3 trupele germane ocupa regiunea, pe 7 Germania stampileaza toate pasapoartele cu litera J, pe 25 Hankow, capitala Chinei la vremea aia este ocupata de Japonia. China muta capitala la Chungking, pe 30 Orson Welles baga panica in jumatate de America cu piesa radiofonica “Roazboiul Lumilor”.

La 2 Noiembrie ’38 Germania cedeaza Ungariei sudul Slovaciei, pe 9 in Munchen, elvetianul Maurice Bavaud rateaza tinta si Hitler scapa cu viata, tot pe 9 are loc Kristallnacht si 30000 de evrei sunt trimisi in lagare, pe 10 Italia promulga legislatia antisemita, pe 12 Goering declara Madagascar ca fiind tara evreilor iar Mexic accepta sa ofere compensatii Americii pentru terenurile nationalizate, pe 21 Germania ocupa si restul Cehoslovaciei declarandu-i pe toti germani, pe 24 Mexic nationalizeaza terenurile petrolifere de langa Texas, pe 26 Polonia reinoieste pactul de neagresiune cu USSR impotriva unei invazii germane.

La 8 Decembrie ’38 Beria ajunge seful serviciilor secrete, pe 17 Italia declara pactul incheiat cu Franta ca fiind nul, pe 29 Revista Time il declara pe Hitler “omul anului”

…………………………………………………………………

IMG_20140515_161716

Undeva, strecurata printre evenimentele de mai sus, e si ziua ei de nastere. Locul sigur e Germania. Ca-i Munchen sau Eisenach, ambele, fabrici BMW, pe asta inca n-am aflat-o. De an sunt convins pentru ca asa spune si seria stantata pe sasiul ei si ascunsa bine sub trei milimetri de straturi succesive de chit si de vopsea. Eu nu eram deloc in apele mele de cateva luni bune. Fara vreun motiv anume. Ma simteam daramat si tulburat de tot felul de demoni launtrici. Imi reveneam dupa doua operatii la mana, eram surmenat de un proiect care-mi dadea batai de cap, ma rog, nu eram clar in apele mele. Intr-o zi m-am asezat pe canapea si am inceput sa ma uit aiurea pe net, si tot asa, pagina dupa pagina, intru pe un site, ma redirectioneaza pe altul, si ca-ntr-un meci de ping pong sar de colo colo pana ajung pe site-ul unui olandez. Se deschide si intr-un final imi sare in ochi stinghera cum era, inghesuita intre altele poate la fel de vechi ca ea. Dau click si facem cunostinta. Am stiut ca soarta ne-a scos unul in calea celuilalt. Eu aveam nevoie de ea dar si ea avea nevoie clara de mine. Eram ca vrajit. Fara sa mai stau pe ganduri, fara s-o vad aievea, fara sa cer fotografii suplimentare sau alte detalii am riscat si i-am virat banii omului apoi m-am pus pe asteptare cu inima in gat. Dupa trei saptamani, frumoasa mea mi-a fost livrata ferecata intr-o cusca din sipci din lemn. Love at first sight! Asta a fost. Simteam ca intre mine si ea se crease o legatura speciala si ca ne era menit sa ne intalnim pentru ca liniile destinelor noastre asa fusesera impletite de catre insusi Marele Arhitect. “Maktub”. Asa a fost scris. 

I-a fost scris sa se nasca o bucata de metal, la un moment de rascruce pentru intreaga Europa, intr-o tara pusa pe platit politele cu toti vecinii ei si inca ceva pe deasupra, i-a fost dat sa supravietuiasca celor 7 ani cumpliti de razboi care au urmat, sutelor de bombardamente devastatoare care au inghitit lucruri cu mult mai putin fragile ca ea, a supravietuit invaziei Armatei Rosii la est si a Fortelor Aliate de la nord, vest si sud, a scapat de topitoriile care aveau nevoie urgenta de otel pentru reconstructia tarii acum divizate, a fost martora la ridicarea Zidului Berlinului, contemporana cu Revolutia din Ungaria, cu Primavara de la Praga, cu Miscarea Solidaritatii din Polonia, cu Revolutia de Catifea, cu caderea Zidului Berlinului, cu Revolutia Romana, a supravietuit blugilor Pyramide si bentitelor fosforescente, a asistat la nasterea Internetului, a privit cu ochi tristi la Razboiul din Golf stiind din propria sa experienta ca nu se incheia asa de usor pe cat voiau sa ne convinga politicienii apoi a mai asteptat vreo 16 ani ca mai apoi sa ne masuram reciproc face à face, din crestet si pana-n talpi, la peste 1500 km de meleagurile ei natale si la 76 de ani distanta de zorii zilei in care ea a facut ochi. Am purtat-o cu grija pe brate pana la noul ei camin unde imediat ce am ajuns ne-am pus pe taclale uitand complet de restul lumii; eu in fata unui ceai in timp ce dansa sorbea tacticos un ulei de cea mai buna calitate servit din servicul ala bun de portelan. Deh, e o doamna cu stil si de moda veche. Mi-a povestit cate-n luna si in stele, cu lux de amanunt prin cate experiente a trecut pana la momentul intalnirii noastre in timp ce eu ii inghiteam pe nerasuflate cuvintele cazut intr-o stare de adanca admiratie si respect. Dupa ce si-a ispravit povestea m-am ridicat in capul oaselor, i-am dat tarcoale in tacere apoi am spart linistea si i-am propus un pact. Unul, pe care amandoi ne obligam sa-l respectam cu strictete: eu ii voi reda tineretile iar ea imi alina nelinistile launtrice. Ea a fost de acord. Ne-am zambit, am mangaiat-o cu dragoste apoi am trecut la treaba.

Proiectul, in detaliu, il voi posta ulterior.

IMG_20150522_155550_1

IMG_20150604_160806

… va urma …

 

 

 

 

One Comment Add yours

  1. Catalin says:

    Bun..și eu vreau sa o vad

Leave a Reply